Tektaş Yüzük Fiyatlarında 4C Kuralının Etkisi

Tektaş yüzük fiyatları adına birçok unsurun belirleyici olduğunu söylenebilir. Uluslararası GIA standardı kapsamında yer alan 4C kuralı, pırlanta yüzük fiyatlarının oluşmasında kullanılır.
20-01-2023
Dakika
Tektaş Yüzük Fiyatlarında 4C Kuralının Etkisi

Tektaş yüzük, söz konusu takı olduğu zaman ilk tercih edilen mücevher türlerinin arasında yer alır. Tektaş yüzükler, sade bir şıklığın ve parıltılı bir ihtişamın en önemli unsurudur. Bu ilgi uyandırıcı ve göz alıcı mücevher türünün fiyatı da her zaman merak konusudur. Tektaş yüzük fiyatları adına birçok unsurun belirleyici olduğunu söylenebilir. Fiyatlar üzerinde etkili olan ilk hususun hangi materyalden üretildiğidir. Pırlanta, altın, beyaz altın ya da gümüşten üretilen tektaş yüzükler mevcuttur. Bunlardan birini seçmek fiyatların şekillenip ortaya çıkmasında rol oynayacaktır. Bununla birlikte tek taş pırlanta yüzük fiyatlarının belirlenmesinde bir standart gözetilir. Uluslararası GIA standardı kapsamında yer alan 4C kuralı, pırlanta yüzük fiyatlarının oluşmasında kullanılır. Bu kurala göre 4C; "Color, Clarity, Cutting ve Carat” kelimelerini, yani Türkçe karşılıkları ile renk, berraklık, kesim ve karat sözcüklerini ifade eder. Alacağınız pırlantanın bu dört başlıktaki özelliğine göre fiyatı şekillenir ve karşınıza çıkar. Bunlar aynı zamanda herhangi bir pırlanta takı alırken de dikkat etmeniz gereken noktalardır.

● Renk seçimi

● Berraklık

● Kesim modeli

● Karat ayarı

Pırlanta Seçiminde 4C Kuralı

Tüm pırlanta tektaş yüzük modelleri fiyat olarak Uluslararası GIA standardı doğrultusunda 4C kuralı bazı alınarak belirlenmiş bir şekilde karşınıza çıkar. Bu kurala göre pırlantanın fiyatı belirlenirken; renk, berraklık, kesim ve karat özellikleri göz önünde bulundurulur. Pırlantanın bu konulardaki sahip olduğu özellikler de fiyatının belirlenmesini sağlar. Fiyatların yanı sıra alacağınız pırlantanın hakkında fikir sahibi olmak istiyorsanız da bu noktalara dikkat edebilirsiniz. Bu kural tüm tektaş yüzük çeşitleri için geçerlilik arz eder. Daha detaylı bilgi vermek gerekirse;

Renk: Bu konu pırlanta için oldukça önemli bir noktadır. Bazen aynı karata sahip iki pırlantanın farklı fiyatlarda olduğunu görebilirsiniz. Burada renk konusu etkili olmuş olabilir. Pırlantalar, sahip oldukları renge göre D ve Z harfleri arasında ifade edilir. Buna göre beyaza yakın ve en değerli pırlantalar D,E,F,G harfleri ile kodlanan pırlantalardır. Bu pırlantalar daha az bulunur. En sık bulunanlar ise H ve L arasındaki skalada yer alan pırlantalardır. M ve altında yer alan pırlantalar ise belirgin şekilde sarı ve tonlarında bir renge sahiptir.

Berraklık: Pırlantanın içerisinde gözle görülemeyen ve berraklığını oluşturan lekeler bulunur. Bunlar doğal ve pırlantanın eşsiz olmasına katkı sunan maddelerdir. Bu lekeler ancak GID ve HRD gibi büyük laboratuvarlarda tespit edilebilir. İncelenen pırlantalar aynı renk de olduğu gibi berraklığına göre de sınıflandırılır. F/ tertemiz ve lekesiz olan pırlantayı ifadeyi eder. Bu pırlanta nadir olarak bulunur. VS1,VS2/ çok küçük lekeler barındıran pırlantalardır. Piyasada en çok bulunan ve küçük lekeler barındıran pırlantalar ise SI1 ve SI2 olarak ifade edilen türlerdir. I1,I2 ve I3 ise artık gözle görülebilen lekeler barındıran pırlantalardır.

Kesim: Pırlantanın büyüleyici güzelliğini ve göz alıcı parlaklığının ortaya çıkması ancak doğru bir kesim ile mümkün olmaktadır. İşçiliğin önemli olduğu bu konuda, yanlış yapılan kesimler pırlantanın parıltısını söndürebilir.

Karat: Çoğu kişinin bildiği üzere pırlantanın ağırlığını ifade eder. Ağırlık birimi olarak gramın beşte birine denk gelir. Karatın, doğal olarak pırlanta fiyatının ortaya çıkmasında büyük bir rolü vardır.

Sık Tercih Edilen Tektaş Yüzük Modelleri

Tektaş yüzük için birçok seçenek bulunuyor. Özellikle pırlanta tektaş yüzük çeşitleri için fiyatların ortaya çıkmasında etkili olan birçok unsur yer alıyor. Bununla birlikte pırlanta dışındaki tektaş yüzük alternatifleri arasından da tercihte bulunabilirsiniz. Tercih edilme oranı yüksek olan beyaz altın bunlardan biridir. Tektaş yüzük beyaz altın modelleri de bu nedenle çoğu kişinin zevkine hitap edebiliyor. Parıltılı ve şık bir görünüme sahip olan beyaz altın içeren tektaş yüzükler de büyük ilgi görüyor ve seçimleri etkilemeyi başarıyor. Aynı başarıyı gösteren bir başka çeşit de tektaş yüzük gümüş modelleridir. Bilindiği üzere gümüş de aynı beyaz altın gibi takı konusunda seçimleri etkileyen ürünler arasında bulunuyor. Ancak bununla birlikte yine de ilk tercihiniz pırlantadan yana olacaksa tektaş yüzük baget modellerini de değerlendirmeye alabilirsiniz. Kendi tarzı olan bu yüzük modeli de birçok kişinin nezdinde bir hayli karşılık buluyor ve sık tercih edilen alternatifler arasında yer alıyor.

Altınla Birleşen Tektaş Yüzük Modelleri

Tektaş yüzük altın modelleri de kullanıcılar tarafından bir hayli talep görür. Hali hazırda bilindiği üzere altın tek başına dahi en çok tercih edilen ziynet eşyalarının ilk sıralarında yer alır. Tektaş yüzük de neredeyse vazgeçilmez bir tutkudur. Bu iki çok tercih edilen ürünün bir araya gelmesi de kullanıcıların ilgisi ekstra çeker. Tektaş yüzük altın fiyatları ise değişkenlik göstermektedir. Bu konunun belirginleşmesinde yüzüğün işçilik değeri kadar altının ayarı da oldukça etkili olur. Altından üretilen tektaş yüzük 22 ayar özelliğindeki modellerin fiyatı tahmin edebileceğiniz gibi işçilik değerine göre farklılık gösterir. Bununla birlikte tektaş yüzük 14 ayar özelliğinde altın modelleri de kendi içinde farklı fiyat skalalarında yer alır. Bu iki alternatif zevkinizin yanı sıra sizlere bütçenizi yönetme olanağı da tanır. Tektaş yüzük altın modellerine ve fiyat aralıklara ulaşmak için Venta Pırlanta size yol gösterici olabilir ve en doğru kararı vermenize aracılık edecektir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.