GIA Sertifikası ve HRD Sertifikası Nedir?

GIA ve HRD sertifikası, pırlantanın değerini, kalitesini belirleyen, dünya standartları doğrultusunda pırlantanın gerçekliğini ortaya koyan bir sertifikadır. Detayları yazımızda...
15-12-2022
Dakika
GIA Sertifikası ve HRD Sertifikası Nedir?

HRD Sertifikası Nedir?


Pırlantanın 4C özelliklerini değerlendirilerek verilen sertifikaların bir diğeri de HRD sertifikasıdır. 1976 yılında Belçika’da kurulan HRD dünyanın en büyük pırlanta sertifikalandıran ve rapor yazan kurumlarındandır. HRD dünyadaki en büyük pırlanta test laboratuvarına sahiptir. Alanında uzman gemologların görev yaptığı, son teknolojilerin kullanıldığı, uluslararası güvenilirlikte ön planda olan HRD sertifikalı pırlantaları gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.

HRD sertifikanın yanı sıra ürün raporu da hazırlar. Bu raporların suistimal edilmemesi için mercek ve Uv ışığı ile görülebilecek tedbirler alır. Sertifika kutusu üzerinde yer alan siyah çizgilerde sadece 10x mercekle okunabilecek şekilde "HRD ANTWERP” yazısı bulunur.

Her pırlanta birbirinden farklıdır. Her biri ayrı ayrı eşsiz güzelliğe sahip olan pırlantaların sahtecilik ve taklitçiliğe karşı denetlenmesi ve tescil edilmesi, pırlanta satın alan müşteriler ve pırlantanın pazarlamasını yapanlar için büyük önem arz ediyor. Pırlantaların özelliklerine göre değerlendirilerek sertifikalandırılmasının nedeni de bundan kaynaklanıyor. Pırlanta takıyı sevenler yalnız güvenilirliliğinden endişe edenlerin, pırlanta alışverişlerinde uluslararası güvenirliğe sahip GIA Sertifikalı Pırlanta veya HRD Sertifikalı pırlanta takıları tercih etmeleri doğru olacaktır. Endişe duymadan, gönül rahatlığı ile kullanacakları sertifikalı takıları internet siteleri üzerinden doğrulatabilirler. 

GIA Sertifikası Nedir?


1931 yılında Amerika’da kurulan firma tarafından verilen, pırlantanın değerini, kalitesini belirleyen, dünya standartları doğrultusunda pırlantanın gerçekliğini ortaya koyan bir sertifikadır.

4C standardı olarak adlandırılan, pırlantanın karat, kesim, renk ve berraklığını ortaya çıkaran, ayrıca pırlantanın sahte olup olmadığını ve geçirdiği tüm aşamaları belirten, bu değerlendirmeleri pırlantanın üzerine seri numarası ile işleyerek, bu seri numaralardan pırlantanın sahibine sertifikanın doğruluğunun kıyaslanmasına olanak tanıyan bir sertifika türüdür. 

Pırlantanın Özellikleri 

Kesim: Pırlantanın göz alıcı ışıltısı kesimin ustalığı ile alakalıdır. İncelikle kesilmiş pırlanta, ışığı yansıtma ve kırma oranlarını belirler. Doğru oranlarda kesilen pırlantada, bir yüzeyden giren ışık diğer yüzeyden yansıyarak dağılır ve "taç” denilen üst kısımda yayılır. Kesim çok derin olursa, ışığın bir kısmı "külah” denen alt kısımdan kaçar bu da pırlantanın parlamamasına neden olur.

Renk: Pırlantalar her ne kadar renksiz görünse de aralarında ton farkı vardır. Pırlantalar D’den Z’ye kadar sınıflandırılır. Renksizden sarı renge dönene kadar değer kaybeder. En kıymetlisi az bulunsa da renksiz olan pırlantadır. Bunun yanı sıra doğada çok nadiren bulunsa da kırmızı, pembe, mavi ve sarı renge sahip pırlantalar da vardır.

Karat: Karat pırlantanın ağırlık birimidir. 1 karat 0,2 gram (200mg) eşit standart bir ölçüdür. Her karat 100 eşit puana bölünür. Yani bir çeyrek karat 25 puandır ve 0,25 ct olarak nitelendirilir.

Berraklık: Berraklık pırlantanın saflık derecesini gösterir. Pırlantaların berraklığını belirlemek için 10x mercekle incelemek gerekir. Diğer türlü pırlantanın berraklığını fark etmek mümkün değildir.

Venta Pırlantada Sertifika Güvencesi

Venta Pırlanta 20 yılı aşkın engin bilgi ve tecrübesi ile GIA Sertifikası ve HRD Sertifika güvencesine sahip pırlanta takıları ile eşsiz koleksiyona sahip, günümüzün modern tasarımlarını ön plana çıkarırken daha geleneksel takılardan hoşlananların da tarzına uygun mücevherleri beğeninize sunuyor.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.