Sahte Pırlanta Nasıl Anlaşılır?

Bu yazımızda sahte pırlantanın nasıl anlaşılacağını öğrenebilirsiniz.
27-10-2021
Dakika
Sahte Pırlanta Nasıl Anlaşılır?

Çoğu insan bir pırlantanın benzeri yapılmışsa onu sahte olarak kabul edermiş. Ancak sahte olan pırlantanın gerçek tanımı aslında pırlantada olmayan bir şeylerin pırlanta olarak sunulmasıdır. Öncelikle buradaki tanıma dikkat etmek gerekmektedir. Venta Pırlanta ise çok güzel ve şık görünümünün yanında göz alıcı ve şeffaf olmayan bir yapıya sahiptir. 

Günümüzde piyasada pırlanta diye satılan birçok taş vardır. Bunun en yaygın olanları, yapay taş olan ve bilinen kübik zirconia, zirconium silicate veya beyaz safirdir. Bundan sonra ise bütün sahte taşların kralı olarak kabul görülen moisanit gelmektedir. Pırlanta olarak satılması en basit olan taş moisanit’tir. Moisanit aynı bir pırlanta gibi ışıldar, parıldar ve aynı göz alıcılığına sahiptir. Bu taşların dışında bir de laboratuvarda üretilmiş olan pırlantalar bulunmaktadır. Bu pırlantalar da gerçek pırlantalar ile aynı fiziksel veya kimyasal özelliklere sahiptir.

 

Pırlanta Küpelerin Gerçek Olup Olmadığını Nasıl Anlayabiliriz?

Bir pırlanta küpeyi test ediyorsanız, eğer yapmanıza fırsat varsa, kendi kendinize yapabileceğiniz kolay testler bulunmaktadır. Sahte pırlanta küpe ile gerçek pırlanta küpeyi ayırt etmenizi sağlayacak birçok yöntem vardır. 

Pırlanta küpe şeffaflık testi: Bir pırlanta şeffaf değildir. Pırlantanın sahte olup olmadığını anlamanın en basit yolu şeffaflık testidir. Örnek verecek olursak, gazetenin üzerine koyduğumuzda kelimeler buğulu görünür. Bu görünüm, onun yapay pırlantalardan fark etmekte kolaylık sağlamaktadır. Bu testle ilgili birkaç istisnai durumlar olabilmektedir. Örneğin bazı pırlantalar sığ kesildiğinde okumaya olanak sağlayabilir. Bu hususu göz ardı etmemek gerekir. Pırlanta şeffaflık testini de şu şekilde yapabiliriz:

Pırlantanız hala serbest ise (parmağa takılı değil ise) temiz olduğundan emin olun, daha sonra da pırlantayı sivri tarafı yukarı gelecek bir biçimde gazetenin üstüne yerleştirin. Gerçek bir pırlanta ile net bir şekilde kelimeleri okuyamamanız gerekiyor. Bir pırlantanın içinden bakıyor iseniz kelimeler biraz buğulu olarak görünmelidirler.

Pırlantaların parlaklık testi: Pırlantalar, eşsiz parlaklığa sahip taştır. Taşın kesim oranları ve fasetleri ona özel bu ışıltıyı sağlamak için yapılmıştır. Pırlantanın gerçekliğini anlamak için ilk olarak bakılması gereken şeylerden biri ise pırlantanın verdiği ışıltıdır. Yapay pırlantalar diğer gerçek pırlantalar kadar yüksek bir ışıltıya sahip değildirler.

Pırlantaların yansıma testi: Pırlantaların gerçek olup olmadıklarını anlamanın diğer bir seçeneği ise renklerden geçmektedir. Pırlantaların yansımaları gri tonlarındadır. Eğer ki pırlantayı ışığa tuttuğunuz zaman yansımaları biraz renkli bir görüntüyü oluşturuyorsa pırlantalar ya sahtedir ya da kalitesiz bir pırlantadır. Gerçek pırlantalar ise sahtelerinin aksine bütün taraflarından yansıma yapmaktadırlar.

Pırlantaların gerçeklik testi: Sahte pırlantalar ile gerçeğini ayırmanın bir diğer yolu ise su testidir. Suya konulduklarında yüzeyde kalıyorlarsa yüksek ihtimal ile sahtedirler. Yani suya batmayan pırlantalar sahtedirler. Gerçek pırlanta suya konulduklarında hemen batarlar.


Pırlantaların buğu testi: Testi yaparken taşın kirden, yağdan ve pislikten temizlenmiş olduğundan emin olun veya pırlantaya üfleyin. Pırlantalara üflediğinizde taşların üzerindeki buğu hemen kendiliğinden silinmelidir. Eğer ki buğu 4 saniyeden çok pırlantaların üzerinde kalıyor ise taşın sahte olma olasılığı da artmaktadır.

Pırlantaların darbe testi: Gerçek bir pırlanta hiçbir darbeden etkilenmez veya çizilmez. Pırlanta ile metali birbirleri ile çizmeye çalışın eğer ki taş bozuluyor ise o pırlanta kesinlikle sahtedir.

Pırlantaların aşınma belirtileri: Taş, çizilmiş gibi bir görüntü veriyorsa veya üzerinde çok fazlasıyla sıyrık ve çentikler bulunuyorsa pırlantalar sahtedir.

Pırlanta kalitesi: Kaliteli pırlantalar yüksek kaliteli altınlar veya platinler üzerine yerleştirilmiştir. Düşük kaliteli metaller ise üzerine pırlantalar yerleştirilmiştir ve büyük ihtimalle yapaydır. 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.