Pırlantada 4C Nedir? Pırlantanın 4C Kuralı Nedir?

Bu yazımızda pırlantada 4C kuralından bahsettik.
10-05-2022
Dakika
Pırlantada 4C Nedir? Pırlantanın 4C Kuralı Nedir?

Pırlanta, çok zor bulunan ve çok değerli bir maden olan elmasın işlenmesi ile elde edilen nadide bir taştır. Pırlanta taşın 4C özelliği eşsiz güzelliğini simgeleyen unsurlardır. 4C; Cut, Colour, Clarity, Carat Weight kelimelerinin baş harflerini simgeler. İngilizce kelimelerin Türkçe anlamları bizim dilimizde pırlantanın değer özelliklerini ifade eder. Cut kesim anlamına gelir ve pırlantanın işlenmesi esnasında kullanılan kesim tekniğini ifade eder. Color renk anlamına gelir ve pırlantanın özelliğine göre yansıttığı renk skalasını simgeler. Clarity berraklık demektir ve pırlantanın ışıltısını ve parlaklığını yansıtan berrak görünümünü anlatır. Carat weight karat ağırlığı demektir. Pırlantanın değeri karat ağırlığına göre belirlenir. Pırlantanın barındırdığı 4C özellikleri pırlantanın değer kriterleri olup pırlantaya eşsiz güzelliğini kazandırır. 


Eşsiz Pırlanta Yüzükleri İnceleyin!

 

Pırlantada 4C Kuralı Nedir? 

4C kuralı pırlantayı sınıflandırırken kullanılan 4 özelliğe verilen isimdir. Bu 4 özellik kesim, renk, berraklık ve karattır. Kesim pırlantanın simetrisi ve boyutları ile ilgili bir özelliğidir. Taşın ışıltı verme ve ışığı kırma yeteneğini belirleyen özelliğidir. Pırlantanın renk özelliği taşın oluştuğu şartlar altında aldığı rengi simgeler. Pırlanta taşın koyu sarıdan parlak beyaza doğru ilerleyen bir renk skalası vardır. Berraklık özelliği pırlantaya parlaklığını ve ışıltısını veren özelliktir. 

 

Pırlantayı tüm diğer taşlardan ve benzerlerinden ayıran en önemli özelliğidir. Karat pırlantanın ağırlık ölçüsüdür. Gramın beşte biri değerinde olan karat ölçüsü pırlantanın fiyat değerini de belirleyen 4C unsurudur. 4C kuralı pırlantanın farkını ve eşsiz değerini ortaya çıkaran ölçüttür. Tüm bu özellikleri barındıran pırlanta büyüleyici güzelliği ile nadide bir taştır. 

Kesim (Cut) Nasıl Olmalıdır? 

Kesim (Cut) pırlantanın eşsiz güzelliğinin ortaya çıkmasını sağlayan çok önemli bir özelliğidir. Pırlantanın kesimi taşın simetri ve boyutları ile ilgili özelliğini ifade eder. Pırlantanın ışığı kırma yeteneği ve ışıltı verme özelliği kesim ile ortaya çıkartılır. Pırlanta kusursuz bir renk ve berraklığa sahip olsa bile doğru kesim uygulanmaz ise mat bir görünüm ortaya çıkar. Bu nedenle pırlantanın parlaklığını ve büyüleyici ışıltısını yansıtabilmesi için kesim en önemli özelliktir. 

 

Pırlanta doğru açılar ile kesildiğinde taşın yüzeyinden giren ışık taç kısmına yayılır. Doğru bir kesim yapılmaz ise pırlanta yüzeyinden giren ışık külah ismi verilen iç kısma kaçar ve taç kısımdan ışığı yansıtamaz. Bu durumda pırlanta istenilen ışıltıyı vermeyecektir. Pırlantanın kesim işleminde çok sığ ya da çok derin bir kesim olmamalıdır. İdeal kesim tekniği ile pırlanta ustaları tarafından uygulanan kesim şeklidir. 

 

Berraklık (Clarity) Nasıl Olmalıdır?

Pırlanta yapısında çok küçük saf karbon zerreleri içerir. Bunlar pırlantayı eşsiz bir taşa dönüştüren zerreciklerdir. Pırlantaya eşsiz özelliğini kazandıran bu zerreciklere inklüzyon adı verilir. Her pırlantanın özelliği eşsizdir ve aynı inklüzyona sahip iki pırlanta yoktur. Pırlantanın içinde bulunan ve leke olarak adlandırılan doğal izler doğanın parmak izleri olarak adlandırılır ve her pırlanta taşın eşsiz özelliğini yansıtır. Gözle görülmeyen bu izler pırlantanın berraklığı içerisinde kaybolan ve onu nadide bir taş haline getirir özelliktedir. GID ve HRD gibi büyük laboratuvarlarda pırlantanın berraklığını belirlemek için kullanılan teknikler vardır. 

 

F/ tertemiz (Flawles) 10* mikroskop altında pırlanta uzmanları tarafından incelenen pırlantada hiçbir inklüzyona rastlanmaz ve çok nadir bulunan bir pırlantadır. IF/ içi lekesiz pırlantanın içinde hiçbir inklüzyon bulunmaz yalnızca yüzeyinde küçük lekeler vardır. VVS1, VVS2 /çok çok küçük lekeli pırlantadır ve pırlanta uzmanlarının bile görmekte zorlandığı çok minik inklüzyonlar barındırır. VS1, VS2/ çok küçük lekeli pırlantalar olup 10* mikroskop altında görülebilen küçük bulutsular şeklinde lekeler barındırır. Ticari olarak en çok kullanılan pırlantadır. SI1, SI2/ küçük lekeli pırlanta çeşididir. I1,I2,I3/ lekeli pırlantadır ve gözle görülebilir lekeler barındırır. Laboratuvar ortamında pırlantanın berraklık derecesi yapılan testler ile belirlenerek değer verilir. 

 

Karat (Carat) Nasıl Olmalıdır?

Karat pırlantanın ağırlığına verilen isimdir. Karat değeri gramın beşte biri ağırlık birimidir. Bir karat 200 miligrama eşit gelir. Bir karat 100 noktayı ifade ederken 0.25 karat 25 noktayı ifade etmektedir. Karat ağırlığı pırlantaya değer biçme anlamında önemli bir faktördür. Pırlantanın fiyatının belirlenmesinde tek başına bir faktör olmasa da karat değer belirleme ölçüsü olarak kullanılır. Pırlantanın fiyatı belirlenirken renk, berraklık ve kesim özellikleri de çok önemlidir. Ancak aynı berraklık, renk ve kesimdeki pırlantalarda karat değeri pırlantanın fiyatını belirleyen unsur olur. Pırlantanın büyüklüğü arttıkça karat değeri de yükselecektir. Böylece daha büyük taşlı pırlanta daha yüksek karat değerine sahip olacağından daha pahalı olur. 

 

Renk (Colour) Nasıl Olmalıdır?

Pırlanta aşırı ısı ve basınç altında oluştuğundan bu oluşum esnasında aynı ortamda bulunan diğer elementlerin atom yapısı pırlantaya dâhil olabilir. Milyonda bir kadar küçük zerrecikler olan bu atomlar pırlantanın renk unsurunu oluşturur. Pırlanta koyu sarıdan canlı ve parlak beyaza doğru ilerleyen bir renk skalasına sahiptir. Pırlanta renksize ne kadar yakın olursa o kadar değerli olmaktadır. Pırlanta renk skalaları pırlanta uzmanları tarafından ışık altında ince tespitler ile belirlenir. Pırlantanın renk çeşitliliği D ve Z harfleri arasında bulunan harfler ile nitelendirilir. 

 

En değerli olan ve en nadir bulunan pırlantalar beyaza en yakın olan D,E,F,G harfleri ile nitelendirilen pırlantalardır. En çok bulunan ve kullanılan pırlanta ise H ve L renkleri arasıdır. M rengi ve altındaki pırlantalar gözle görülebilir sarımtırak bir renk tonuna sahiptir. Bunun yanı sıra çok nadir bulunan renklerde pırlantalar da vardır. Pembe, mavi, sarı ve kırmızı renkte nadide pırlantalarda çok nadir de olsa görülmektedir. Aynı berraklık ve karata sahip iki pırlantanın fiyatı rengine göre farklı olabilir. Pırlanta değer ölçüleri içerisinde renk önemli bir kriterdir. 

 

4C Kuralına Uygun Pırlantayı Nereden Bulabiliriz?

4C kuralına uygun olan pırlantalar tüm değerleri en iyi şekilde incelenmiş ve belirlenmiş üstün özellikli pırlantalardır. Kesim, renk, berraklık ve karat özellikleri pırlanta uzmanları tarafından belirtilmiş olan pırlanta uluslararası standartlarda sertifikalı pırlantalardır. Pırlanta alanında uzman güvenilir markalar tüm pırlanta ürünleri sertifika ve garanti kapsamında sunar. Sertifika üzerinde kesim şekli, renk skalası, berraklık ölçütü ve karat değeri bulunur. Laboratuvar ortamında tespit edilmiş olan 4C kuralı kapsamında belirlenmiş özellikler yazılıdır. 

 

4C kuralı kapsamında tüm özellikleri belirlenmiş en değerli pırlanta ürünleri Venta Pırlanta ayrıcalığı ile alabilirsiniz. Venta Pırlanta uzun yıllardır pırlanta alanında çalışmalar yürüten güvenli bir firmadır. Yılların verdiği tecrübe ve dürüst çalışma prensibi ile müşterilerine hakiki pırlanta takı modellerini sunar. Venta Pırlanta'dan satın alacağınız tüm pırlanta takılar uluslararası standartlarda sertifika ile sunulmaktadır. Takının sertifikasında üretildiği pırlantanın 4C değerleri ayrıntılı bir şekilde bulunur. Beğendiğiniz pırlanta takının renk, berraklık, kesim ve karat değerlerini sertifika aracılığı ile öğrenerek güvenli bir şekilde kullanabilirsiniz. Venta Pırlanta takıları müşteri memnuniyeti anlayışı ile uygun fiyat ve cazip ödeme seçenekleri ile beğeninize sunulur. Sevdiklerinize pırlanta takılar armağan etmek için Venta Pırlanta'dan hizmet alabilirsiniz. Garantili ve sertifikalı pırlanta takılar ile onları mutlu edebilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.