Pırlanta Yüzük ve Tektaş Yüzükte Karat Nedir?

Çok merak edilen konulardan birisi olan Karat'ın pırlantayla ilişkisi.
22-03-2022
Dakika
Pırlanta Yüzük ve Tektaş Yüzükte Karat Nedir?

Pırlanta yüzüklerde karat ağırlığı ifade etmektedir. Bir pırlantanın kaç karat olduğu o taşın ne kadar ağır olduğu ile ilgilidir. Büyük pırlanta taşlara sahip olan ürünler yüksek karatlı pırlanta ürünlerdir ve pırlanta taşlar üzerindeki karat arttıkça fiyat da buna bağlı olarak artmaktadır. Pırlanta taşlarda ağırlık ölçülürken gram ifadeleri kullanılmaz. Bunun yerine ağırlık birimi olarak karat ifadeleri kullanılmaktadır. Genellikle tektaş pırlantalar karat özellikleri ve cm özellikleri birbiriyle bağlantılıdır. Örneğin bir karat 30 santim gibi ifadeler yer alabilir. Pırlanta tektaşlarda birçok karat sınıflandırılması mevcuttur. Pırlanta taşlar çok nadir bulunan doğada çıkarılması zor olan taşlar olduğu için değerli taşların arasında yer alır ve yüksek karatlı taşların çıkarılması çok daha zor olduğu için fiyat olarak daha pahalıdır.

Birbirinden Eşsiz Pırlanta Yüzükleri İnceleyin!


 

Pırlanta Taşların Şekillendirilmesi

Pırlanta taşların doğada bulunması kadar zor olan bir diğer şey de pırlanta taşları işleyebilecek ustaların az bulunmasıdır. Pırlanta taşların işlenmesi, şekillendirilmesi çok zor yapılan ve çok ince detay gerektiren işlemlerdir. Pırlanta taşlar pirinç tanelerinden daha küçük oldukları için işlemek çizmek şekillendirmek tecrübe isteyen ve çok ince hesaplar yapılması gereken bir iştir. Pırlanta taşı şekillendirmek isteyen bir pırlanta ustasının taş üzerinde 57 farklı çizgi oluşturması gerekir. Bu nedenle pırlanta taşların işlenmesi şekillendirilmesi uzman kişiler tarafından yapılmaktadır. 

Pırlanta Taşların Ölçümü Nasıl Yapılır?

Pırlanta taşların şekli büyüklüğü bir pirinç tanesi ile aynı boyutlarda olduğu düşünülürse ölçüm işleminin ne kadar zor ve hassas olduğu anlaşılır. Pırlantaların kanatlarının ağırlığının bu kadar önemli olması dolayısı ile ölçüm yapılırken özel hassas teraziler kullanılır. Bu kullanılan özel hassas teraziler genellikle pırlanta tektaş üretimi yapan kişiler için özel tasarlanmış hassasiyetteki terazilerdir. Pırlantanın şekillendirilmesinde karat boyu kadar önemli olan diğer şeyler ise pırlanta taşların sertliği, bulanıklığı, saflık oranı, sahip oldukları element yapısı, kimyasal özellikleri dikkate alınarak pırlanta taşlarda ölçüm ve şekillendirmeler yapılır.

Pırlanta Taşların Kalitesi Nasıl Anlaşılır?

Tektaş yüzük alımlarında çok dikkatli olunması gerekmektedir. Sek fiyatlarda satılan pırlantaların aldığınız fiyatın değerinde kaliteli ve gerçek olması gerekir. Özellikle son zamanlarda artan talep üzerine piyasada sentetik pırlantalar üretilmeye başlanmıştır. Bu nedenle pırlanta almak isteyen kişilerin doğal pırlanta mı yoksa sentetik pırlanta mı olduğunu iyi bilmesi gerekir. Pırlanta tektaş alacak kişiler pırlantanın değerini anlamak için taşların büyüklüğünü, taşların berraklığını ve kesimini, taş ağırlığı ve karat özelliklerini iyi incelemeleri gerekmektedir. Pırlanta seçiminde taşların kesimi oldukça önemlidir. Göz ile yapabileceğiniz kontrollerde kesimin düzgün ve şeklinin tam olması gerekmektedir. Doğru kesim ve şekle sahip pırlantalar tecrübeli pırlanta ustalarının ellerinden çıkmış ürünlerdir. 

 

Pırlantayı kontrol ederken mutlaka ne kadar ışıldadığına dikkat etmeniz gerekir. Pırlanta taşların diğer taşlardan daha fazla ışıldamaları gerekir.  Bunu anlamak için pırlantayı ışığa veya güneşe tuttuğunuzda yüksek parıltılı ışıklar ve kristalleşmeler görmeniz gerekmektedir. Değerli pırlanta taşların diğer bir özelliği ise beyazlıklarıdır. Pırlanta taşlar ne kadar beyaz ve saydam olursa o kadar kaliteli ve değerli bir taştır. Pırlanta taşların bakıldığında bulanık görünmemesi ve ışıkta kristalleşmelerin görünmesi gerekmektedir. Taşlar üzerinde görülen bulanıklıklar pırlantanın değerini düşürmektedir. 

 

Sizlerin de pırlanta tektaş veya pırlanta ürünler seçerken mutlaka bu özelliklere dikkat etmeniz gerekir. Pırlanta sertifikasına sahip farklı ağırlıklarda pırlanta karatları seçenekleriyle tektaş yüzük modelleri almak isterseniz Venta Pırlanta online alışveriş sitesini ziyaret edebilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.