Pırlanta Yüzük Temizliği Nasıl Yapılır?

Pırlanta yüzük kadınların vazgeçemediği aksesuarlar arasındadır. Yoğun olarak kullanılan pırlanta yüzüklerde zamanla matlaşma ya da çizilme meydana gelebilir.
09-01-2023
Dakika
Pırlanta Yüzük Temizliği Nasıl Yapılır?

Pırlanta yüzük kadınların vazgeçemediği aksesuarlar arasındadır. Yoğun olarak kullanılan pırlanta yüzüklerde zamanla matlaşma ya da çizilme meydana gelebilir. Yapısı itibariyle uzun yıllar kullanıma uygun olan pırlantalar yanlış kullanım sonucu çatlayabilir. Bu yüzden kullanımında dikkat edilmesi gereken hususlar göz ardı edilmemelidir.

Pırlanta yüzük temizliği kullanım sıklığına bağlı olarak düzenli yapılmalıdır. Sık kullanılan yüzüklerde matlaşma yaşanabilir. Yapılan temizleme işlemi sonucunda pırlanta yüzüğü eski parlaklığına kavuşturmak çok kolaydır. Pırlanta temizleme işlemi evde bulunan malzemelerle kolayca yapılabildiği gibi profesyonel yardım alınarak da yapılabilir. Pırlanta konusunda uzman olan kişiler tarafından pırlanta yüzüğünüz kısa süre içerisinde temizlenebilir.

Pırlanta Yüzük Nasıl Saklanır? 

Pırlanta taşlı yüzük modelleri yanlış kullanım nedeniyle çizilebilen takılar arasındadır. Nadide bir taş olan pırlanta kullanıldığı takıya parlaklığı ile eşsiz bir güzellik katar. Taşın kalitesi ile berrak görünümü doğru orantılıdır. Kullandığınız en berrak pırlanta dahi olsa kullanma ve saklama koşullarına uymadığınızda zamanla parıltısını yitirir. Pırlanta yüzük çizilme ya da matlaşma yaşanmaması için kullanılmadığı zamanlarda mutlaka kapalı bir kutuda saklanmalıdır. Açık olarak bırakılan pırlanta yüzük zamanla parlaklığını kaybedebilir. Saklanan kutu mutlaka yumuşak doku olmalıdır. Kutunun sert bir malzemeden olması pırlantanın çizilmesine yol açabilir. Birden fazla pırlanta yüzük sahibi olan kişiler her yüzük için ayrı bir kutu kullanmalıdır. Bir arada saklanan pırlanta yüzüklerin birbirini çizme olasılığı yüksektir. 

Pırlanta baget yüzük kesimi ve tasarımı nedeniyle kolayca kirlenebilen yüzük modelleri arasındadır. Dikdörtgen şeklinde kesilen pırlanta minik pırlantalar ile birlikte tasarlanmaktadır. Şık ve göz dolduran bu tasarımın arasında bulunan boşluklara toz ve kir taneciklerinin yapışma olasılığı çok yüksektir. Bu yüzden pırlanta yüzük baget modelleri kullanılmadığında mutlaka kapalı ve yumuşak bir kutuda muhafaza edilmelidir. Baget pırlanta modelleri set halinde kullanılan pırlantalar arasındadır. Set olarak kullanılan pırlanta takılar genellikle aynı kutu içerisinde muhafaza edilir. Pırlanta için bu yanlış bir saklama koşuludur. Set halinde bulunan pırlanta takılarınızın birbirine zarar vermemesi için mutlaka ayrı takı kutularına koymanız gerekir. Bu sayede pırlanta baget kolye, küpe ve yüzüğünüzün matlaşmasını engellemiş olursunuz.

Pırlanta Yüzük Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler 

Pırlanta yüzük modelleri kullanımında dikkat edilmesi gereken unsurlar vardır. Pırlanta yanlış kullanıma bağlı olarak parlaklığını kaybeden takılar arasındadır. Uzun zaman içerisinde elde edilen pırlanta kullanıldığı takıya değer katar. Yüzyıllardır kullanılan pırlanta nesilden nesle aktarılır. Kullanım süresi boyunca aynı parlaklığa sahip olmasını isteyen kişiler şu maddeler dikkat etmelidir;

  • Kullanımı sırasında parfüm, kolonya gibi kimyasal içeren ürünlerle temas edilmesinde kaçınılmalı
  • Kullanılmadığı durumlarda kapalı ve yumuşak dokulu bir kutu içerisinde muhafaza edilmeli
  • Pırlanta çizilebilen bir taştır. Bu yüzden farklı takılar ile bir arada muhafaza edilmemelidir
  • Kullanım sıklığına bağlı olarak düzenli bir şekilde temizliği yapılmalıdır
  • Kullanımı sırasında pırlantanın çizilmesine neden olacak hareketlerden kaçınılmalıdır

Klasik pırlanta yüzük modelleri özel günlerde tercih edilen takılar arasındadır. Gece davetlerinde kullanılan pırlanta takılar şıklığın tamamlayıcısıdır. Özel günlerde kadınlar kendilerini özel hissetmek ister. Düğün, doğum günü, parti gibi organizasyonlara çoğu zaman günler öncesinden hazırlanmaya başlanır.

Elbise seçimi, elbiseye uygun ayakkabı ve çanta seçimi derken çoğu zaman kıyafete uygun takı seçimi için zaman kalmaz. Pırlanta takı modelleri tam da bu zamanlarda imdada yetişir. Zamansız bir parça olan pırlanta takılar her kıyafete rahatlıkla uyum sağlar. Genellikle beyaz altın ile birlikte tasarlanan kolye, bileklik ve küpe gibi aksesuarlar ışıltısıyla elbisenin tamamlayıcısı olur. Pırlanta takılar her mekanda her kıyafetle kullanılabilen kurtarıcı bir parça olması nedeniyle doğru bir yatırımdır.

Evde Pırlanta Yüzük Temizliği Nasıl Yapılır?

Pırlanta yüzüğün temizliği uzman kişilerce yapılabileceği gibi evde de kolaylıkla yapılabilir. Basit matlaşma ve kirlenme yaşanan pırlantanın temizliğinin evde yapılabilmesine karşın yaşanan çizilme, kırılma gibi ciddi hasarlarda profesyonel yardım alınmalıdır. Evde yapılan temizlik yalnızca pırlantanın mat görünümünü tekrar eski haline kavuşturmak için yapılır. Pırlanta yüzük nasıl temizlenir sorusunun cevabı oldukça basit. Evde bulunan basit malzemelerle kolaylıkla rutin pırlanta temizliği yapılır.

Pırlanta yüzük temizliği 3 farklı yöntemle yapılabilir. Karbonat, beyaz sirke ve ultrasonik temizleyicileri pırlanta takılarınızın temizliğinde kullanabilirsiniz.

  • Bir kasede 1 su bardağı sıcak su ve 1 tatlı kaşığı karbonatı karıştırın. Karbonatın erimesinin ardından içerisine 1 tatlı kaşığı tuz ekleyin. Eriyen tuzun ardından kasenin içerisine pırlanta yüzüğünüzü koyarak 10 dakika bekletin. Sonrasında yumuşak bir fırça ya da pamuk yardımıyla yüzüğün üzerinde bulunan lekeleri ovalayarak çıkarın. Ardından durulayıp kuruladığınız yüzüğünüzü kullanabilirsiniz.
  • Bir kase içerisine 1 su bardağı sıcak su ve yarım çay bardağı sirke ekleyerek karıştırın. Ardından pırlanta yüzüğünüzü bu karışımın içerisinde 10 dakika bekletin. Yüzüğünüzü yumuşak bir fırça yardımıyla fırçalayarak parlatın. Fırçalama işlemi esnasında çok güç uygulamamaya özen gösterin. Sonrasında duruladığınız yüzüğünüzü rahatlıkla kullanabilirsiniz.
  • Optik mağazalar ve kuyumcularda satılan ultrasonik temizleyiciler pırlanta temizliği için alternatif bir yöntemdir. Diğer iki yönteme göre biraz maliyetlidir. Ev için tasarlanan ultrasonik cihazlar kavitasyon efekti yardımıyla pırlanta üzerinde bulunan leke ve kirleri temizler. Temizleme sırasında yalnızca saf su kullanıldığı için pırlantanız herhangi bir zarar görmez.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.