Pırlanta ve Swarovski Arasındaki Fark Nedir?

Pırlanta ile Swarovski taşı birbirinden ayırt etmek için bazı testlerden geçirmek gerekir. Devamı yazımızda...
11-04-2022
Dakika
Pırlanta ve Swarovski Arasındaki Fark Nedir?

Pırlanta, çok nadir bulunan ve çıkarılması oldukça zor olan elmasın işlenmesi ile yapılan değerli bir taştır. Takılarda kullanılan pırlanta, eşsiz bir ışıltıya ve parlaklığa sahip eşsiz bir güzelliktir. Swarovski, kaya kristali, cam veya akrilikten yapılan suni elmas da denilen kristal taştır. Çok büyük bir emek ile elde edilen Swarovski kristali elmas kadar sert, pürüzsüz ve parlak bir kristaldir. Kıyafet, aksesuar, süs eşyaları ve takılarda kullanılan bu kristal pırlanta kadar parlak bir ışıltıya sahiptir. 

 

Swarovski özellikle takılarda çok fazla kullanılan bir dünya markasıdır. Pırlantanın yerini tutmasa da takılarda ayrı bir güzellik yaratan Swarovski insan eli ile üretilen kristal bir taş iken pırlanta doğal bir taştır ve doğal bir ışıltıyı yansıtır. Fiyat olarak pırlanta daha pahalı iken Swarovski çok ucuz olmasa da pırlantaya göre daha hesaplı bir taştır. Pırlanta ile yapılan takılar doğal ışıltısı ile nadide mücevherlerdir. Swarovski kendi parlaklığı ve güzelliği ile tercih edilse de pırlantanın yerini alamaz. Pırlanta doğal bir taş olarak daha hafiftir ve takılar için daha uygun özelliktedir. Oysa Swarovski üretilen bir kristal olarak çok daha ağırdır ve kullanımı daha zordur. 

 

Pırlanta Nasıl Elde Edilir?

Pırlanta, doğal bir taş olan elmastan elde edilen çok değerli bir taştır. Elmas madeni geçmişi çok eski çağlara uzanan, volkanik patlamaların meydana geldiği bölgelerde yer tabakasının 150 km. altında bulunabilen çok sert bir taştır. Elmas çok zor bir arama sonucu bulunan ve büyük uğraşlar ile çıkartılabilen doğal bir madendir. Büyük bir emek ile çıkartılan elmas madeni usta kişiler tarafından temizlenip kesilerek pırlanta elde edilir. Elmas o kadar sert bir taştır ki elması yalnızca elmas keser, başka hiçbir şey ile kesilemeyen özelliğe sahiptir. 

 

Pırlanta 57 faset olarak kesilir. Faset ışığı yansıtan açılı yüzeylerine verilen isimdir. Bu özelliği ile eşsiz bir parlaklık yansıtır. Pırlanta 4C özelliğindedir. Bunlar; kesim, karat, renk ve berraklıktır. Pırlantanın kesimi taşın boyutları ve simetrisi ile ilgili bir özelliktir. Kesim, pırlantanın ışığı kırma ve ışıltısını yansıtma yeteneklerini belirler. Karat pırlantanın ağırlığı ile ilgilidir. Karat gramın beşte biri ağırlığında bir ölçü birimidir. Pırlantanın değerini belirleme anlamında önemli bir faktördür. Pırlanta aşırı ısı ve basınç altında oluştuğundan diğer elementlerin atom yapısı pırlantaya dâhil olabilir ki bu da renk çeşitliliğine sebep olur. Berraklık özelliği pırlantayı benzerlerinden ayıran bir özelliğidir. 

 
Dilediğiniz Tarzda Uygun Fiyatlı Pırlanta Yüzükleri İnceleyin! Modellerimize Göz Atmak için Görsellere Tıklayın;

 

Swarovski Nasıl Elde Edilir?

Swarovski, cam, akrilik veya kaya kristalinden elde edilen kristal bir taştır. İnsan eli ile üretilen Swarovski taş ismini Swarovski firmasını kuran Daniel Swarovski’den alır. Bir cam fabrikasında çalışan Daniel, kristal kesme makinesini geliştirerek 19. Yüzyılın sonlarında Swarovski fabrikasını kurmuştur. Kuğu logosuna sahip olan firma önce taşlı kıyafet aksesuarları, kemerler, el çantaları gibi alanlarda üretim yapmıştır. Firma kısa sürede kendini geliştirerek elmasa benzeyen kristal takı üretimine başlamıştır. Dünyanın birçok yerinde seçkin mağazaları bulunan Swarovski firması zaman içinde tüm dünyada tanınan bir marka haline gelmiştir.

 

Swarovski takılar tamamen pazarlama amaçlı üretilmiş yapay ışık yansıtan kristal ürünlerdir. Elmas görünümünde dikkat çekici taşlar olarak üretilebildiği gibi cam ile elde edildiğinden istenilen renkte de üretilebiliyor. Kristal taş özel teknikler ile kesilerek pürüzsüz bir görünüm veriliyor. Kesim şekliyle elde edilen ışıltı ve parlaklık pırlantaya çok benzeyen bir güzellik oluşturuyor. Swarovski taşlar bütün dünyada ünlüler ve şık bayanlar tarafından beğenilerek kullanılan takılardır. Pırlanta gibi doğal bir yapısı olmasa da sergilediği güzellik ve ışıltı göz alıcı bir parlaklığı yansıtıyor. 

 

Pırlanta ve Swarovski Birbirinden Nasıl Ayırt Edilir? 

Pırlanta ile Swarovski taşı birbirinden ayırt etmek için bazı testlerden geçirmek gerekir. Zira Swarovski taş elmas özelliğinde üretildiğinden görünüm olarak baktığınız anda ayırt etmeniz mümkün değildir. Şeffaflık testi gerçek pırlantayı anlamak için yapılabilecek uygulamalardan biridir. Bir gazete üzerine pırlanta tutulduğunda alttaki yazılar buğuludur ve görünmez. Oysa Swarovski taşı tutarsanız şeffaflık yüksek olduğundan yazıları okuyabilirsiniz. Pırlanta 57 fasetten oluştuğundan ışığı kıran eşsiz bir ışıltıya sahiptir. Aynı ışıltıyı Swarovski taşta göremezsiniz.

 

Pırlanta ile Swarovski taşı ayırt etmek için yansıma testi de çok net cevap verebilecek bir yöntemdir. Işığa tuttuğunuzda çok farklı birçok renk görüyorsanız bu taş Swarovskidir. Çünkü kristal taş içinden geçen ışığı pek çok renge dönüştürür. Oysa pırlanta gri tonda tek renk yansıtır. Hakiki pırlanta ile üretilmiş takılara Venta Pırlanta ayrıcalığı ile sahip olabilirsiniz. Pırlanta takılarımızın tümü uluslararası sertifikalı olup gerçek pırlanta taşlar ile tasarlanmış takılardır. Swarovski taş ile yapılan bir takıyı pırlanta diyerek sunmak gibi bir sahteciliğe asla Venta Pırlanta’da maruz kalmazsınız. Yılların verdiği tecrübe ve müşteri memnuniyeti odaklı dürüst çalışma prensibimiz ile en güzel pırlanta takıları beğeninize sunuyoruz.

 

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.