Pırlanta ve Elmas Arasındaki Fark Nedir?

Bu yazımızda pırlanta ve elmas arasındaki farklardan bahsettik.
14-03-2022
Dakika
Pırlanta ve Elmas Arasındaki Fark Nedir?

Pırlanta ve elmas aynı taşın farklı şekillerde işlenmiş hallerine verilen isimlerdir. Özünde pırlanta elmas taşının işlenmesi ile elde edilen değerli bir taştır. Elmas dünyanın en eski ve en sert madeni olarak çok değerlidir. Nadir bulunan elmas taşı büyük zorluklar ile yer altından çıkartılmaktadır. Pırlanta çıkartılan elmas taşının kesilerek alınan kısımlarının özel tekniklerle kesilip takılarda kullanılan halidir. Fakat hassas bir işlemden geçerek pırlanta halini alan taş pırlanta olarak daha pahalı ve daha değerli bir hale dönüşür. 

 

Pırlanta 57 faset olarak kesilir, faset yüzeysel yansıtma oranıdır. 57 faset yuvarlak kesim klasik pırlanta tüm dünyada en çok kullanılan pırlanta kesim şeklidir. Bu özelliği ile yüzeye yansıyan ışık taşın derinlerine kadar inip yansıdığından yüksek bir parlaklık ve ışıltı oluşur. Pırlantanın alt kısmı külah şeklinde olduğundan ışığı kırarak ışıltı halinde yansıtmasını sağlar. Elmas düz bir yüzeye sahiptir ve 12 ile 37 faset kesim uygulanan bir taş olduğundan pırlantaya göre parlaklığı ve ışıltısı çok daha azdır. 

Birbirinden Eşsiz Pırlanta Yüzükleri İnceleyin!


 

Pırlanta Nedir?

Pırlanta, elmas madeninin özel kesim teknikleri ile işlenmesi sonucu elde edilen değerli bir taştır. Birbirinden güzel takıların yapımında kullanılan pırlanta yansıttığı özellikleri ile ana kaynağı olan elmastan daha değerlidir. Pırlantayı değerli kılan faktörlerden en önemlisi kesim tekniğidir. Uygulanan özel kesim tekniği pırlantanın yoğun bir parlaklık ve ışıltı sergilemesini sağlar. Pırlanta taç, kemer, külah olmak üzere üç bölümden oluşur. Pırlantanın külah kısmı aşağıya doğru sivri V şeklinde bir yapıdır. Bu külah kısmın üzerinde ince bir kemer ve en üstede taç bölümü yer alır. Pırlanta bu yapısı ile ışığı kırma ve yansıtma özelliği kazanır. 

 

Pırlanta 4C kuralı denilen 4 önemli özelliği barındırır. Bunlar renk, berraklık, kesim ve karattır. Pırlantada yer alan bu 4 önemli özellik değerini belirler. Pırlanta koyu sarıdan beyaza farklı renk tonlarındadır ve en değerli pırlanta en beyaz olandır. Berraklık pırlantanın parlaklığını ve ışıltısını etkileyen taş özelliğidir. Kesim pırlanta için çok önemlidir. Zira doğru kesim ile ışıltıyı yansıtma özelliği kazanır. Karat pırlantanın ağırlık ölçü birimidir. Pırlantanın büyüklüğü ve ağırlığı karat değeri ile ölçülür. 

Elmas Nedir?

Elmas yerkabuğunun 150 km altında magmaya yakın noktalarda bulunan karbon elementinin yüksek ısı ve basınç ile sıkışması sonucu oluşmuş olan doğal bir madendir. Çok nadir bulunan ve çok zor çıkartılan elmas madeni çok değerlidir. Elmas madeni işlenerek pırlanta elde edildiği gibi elmas da işlenerek elmas takı yapımında ve endüstriyel alanlarda kullanılır. Elmas takılarda yüzey daha düzdür ve 12 ile 37 arası faset değerlerinde kesim ile oluşturulan takılardır. Elmas takılar bu değerli madenin tüm zenginliğini yansıtan özelliktedir. 

 

Elmas mohs birimi ile gösterilen 10 sertlik derecesi ile dünyada bulunan en sert maden olarak bilinir. Bu özelliği ile endüstriyel alanda kullanıldığı gibi en dayanıklı takıların da tasarlanmasını sağlar. Elmas da karat ölçü birimi ile değerlendirilir. Bir karat gramın beşte biri değerindedir. Elmasın kesim özelliği ve kaç karat olduğu fiyat değerini de belirlemektedir.

 

Pırlanta ve Elması Birbirinden Nasıl Ayırt Edersiniz? 

Pırlanta ve elmas ayrı gibi düşünülse de aslında her ikisi de özünde elmas madenidir. Elmasın kesim teknikleri ile işlenmesi sonucu pırlanta elde edilir. Pırlanta ilk kez 1919 yılında Marcel Tolkowsky tarafından matematiksel formüller ile elde edilmiştir. Özünde elmas olan taş çeşitli işlemlerden geçirilerek pırlanta haline dönüştürülmüştür. Pırlanta ile elması ayırt etmenin en kolay yöntemi parlaklığı ve ışıltısıdır. Pırlanta da külah ismi verilen bir alt kısım vardır fakat elmasta böyle bir kısım yoktur. Elmasın altı düzdür. Bu özellik pırlanta yüzeyine vuran ışığın külahta kırılarak ışıltılı bir yansıma oluşturmasıdır. Elmasta bu özellik olmadığından daha az ışıltılı ve parlaktır. Pırlanta 57 faset açılı yüzey şeklinde kesilmiştir. Oysa elmas en fazla 37 faset yüzeye sahiptir. Bu nedenle de ışığı yansıtma özelliği daha düşüktür. Venta Pırlanta ayrıcalığı ile en güzel pırlanta ve elmas takılara ulaşabilirsiniz. Tüm pırlanta ve elmas takılar sertifikalı ve garantili takılardır. Uygun fiyat ve cazip ödeme seçenekleri ile sunulur.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.