Pırlanta Renkleri ve Renk Tablosu

Pırlanta renklerini belirlemek için belli çizelgeler vardır ve pırlanta renk skalası bir tablo halinde sunulur. Devamı yazımızda...
10-03-2022
Dakika
Pırlanta Renkleri ve Renk Tablosu

Pırlanta nadir bulunan ve yerkürenin yaklaşık 150 km derinlerinde oluşan elmas taşın işlenmesi ile elde edilen değerli bir taştır. Yer altındaki oluşum esnasında farklı elementler elmasın atom yapısına dâhil olarak elmasında rengini ve değerini etkiler. Çıkartılan elmasın bu renk farklılıkları pırlantanın renk değer ölçütünü etkiler. Pırlanta renkleri Amerikan taş bilim enstitüsü olan GIA’ da pırlanta uzmanları tarafından ışık altında incelenerek belirlenir. Pırlanta renklerini belirlemek için belli çizelgeler vardır ve pırlanta renk skalası bir tablo halinde sunulur. 

Dilediğiniz Tarzda Pırlanta Renkli Taşlı Yüzük Modellerini İnceleyin!


 

Pırlantanın 4C kuralı denilen değer ölçülerinden biri de renktir. Pırlantanın rengi pırlantanın değeri ve fiyatı hususunda etkendir. Pırlanta renk tablosunda renkler harf değerleri ile belirtilir. D harfi ile başlayan değerler Z harfine kadar devam eder. D harfi ile ifade edilen pırlanta su damlası kadar renksiz ve berraktır. En değerli pırlanta olan D renk skalasındaki pırlanta çok nadir bulunan eşsiz bir pırlantadır. K ve Z harfleri ile simgelenen renk skalası ile koyu sarıya yakın renkli pırlantalardır ki değeri çok daha düşük ucuz pırlanta sınıfına girer. 

 

Pırlanta Renk Değerleri Nelerdir? 

İşlenmiş elmas olan pırlantanın renk değerlerinin belirlemesi uluslar arası kabul gören standartlar ile GIA tarafından oluşturulan tablo ile belirlenir. Pırlanta renk değerleri harfler ile ifade edilir. D harfi ile başlayan renk skalası Z harfi ile son bulur. Pırlantanın renk değerini belirleyen tablo içerisinde D harfi ile gösterilen pırlanta rengi eşsiz bir renktir. Ekstra beyaz olarak nitelendirilen D pırlanta çok nadir bulunan en değerli pırlantadır. Çok parlak olan bu taş aynı zamanda en pahalı pırlantadır. E-F pırlantada renksiz ve beyaz pırlantadır. D pırlanta ile arasındaki ton farkını ancak taş bilimciler anlayabilir. Çok iyi kalitede olan bu pırlanta sınıfı D pırlantaya göre fiyat olarak daha uygundur.

 

G-J renk tonundaki pırlantalar beyaz pırlanta skalasında olup D-E-F pırlantalar gibi ekstra beyaz olmasalar da aralarındaki fark ancak uzmanlar tarafından tespit edilebilir. K-L-M pırlanta skalası beyaza yakın olarak tanımlanır. Gözle görülebilir bir renk farkı bulunan bu pırlanta renk sınıfı çok daha uygun fiyatlardadır. N-R pırlanta çok açık sarı renktedir. Küçük boy pırlantalarda bile renk farkı net olarak görülebilir. S-Z renk skalasında bulunan pırlantalar sarı renklidir ve çok fazla tercih edilmeyen pırlanta çeşididir. 

 

En İyi Pırlanta Değeri Hangisidir?

Uluslararası renk kriterlerine uygun olarak GIA tarafından hazırlanan pırlanta renk tablosunda en iyi pırlanta renk değeri D pırlantadır. Çok nadir bulunan bu pırlanta rengi ışıltısı ve parlaklığı ile eşsiz bir pırlantadır. Adeta bir su damlası kadar renksiz olan D rengindeki pırlanta ile tasarlanan takılar oldukça büyüleyici bir güzelliğe sahiptir. Çok nadir bulunması ve eşsiz olması dolayısıyla çok da pahalı bir pırlantadır. Ekstra beyaz sınıfına giren E ve F renk pırlantalar da D pırlanta kadar beyaz olmalarına rağmen çok az da olsa renk barındırırlar. Ancak kaliteli pırlanta almak isteyen ve D pırlanta için bütçesi yetmeyen kişiler için E ve F pırlanta da çok kaliteli bir pırlanta rengidir. 

 

Renk özelliği pırlanta kalite ve değeri için belirleyici kurallardan biri olması nedeniyle oldukça mühimdir. Pırlanta renk ölçütünde en iyi renk değeri en beyaz olan renktir. Pırlantada sarıya dönük renkler gözlemlendikçe pırlantanın değeri düşer. Üstelik tam beyaz olmayan pırlanta ışığı çok net yansıtmayan ve ışıltısı beyaz pırlanta kadar berrak olmayan bir görünüm sergiler. Bu nedenle pırlantanın çok iyi bir ışıltı yansıtarak harika bir güzellik sergilemesi için tam beyaz olması gerekir. 

 

Pırlanta Renginde Neye Dikkat Etmelisiniz?

Pırlanta satın alacağınızda pırlanta değer ölçüleri olan 4C kuralı olarak tanımlanan renk, karat, berraklık ve kesim özelliklerine dikkat etmelisiniz. Pırlanta renk değerleri hususunda eğer çok kaliteli bir pırlanta satın almak istiyorsanız pırlantanın sertifikasında yazılı olan renk değerinin D-E- F harfleri ile simgelenen değerde olmasına dikkat edin. Bunlar beyaz pırlantalardır ve ışığı çok iyi yansıttıkları için çok parlak bir görünüme sahiptirler. Fakat fiyat olarak daha uygun bir pırlanta almak isterseniz K-L-M skalasında bulunan pırlantalar da beyaza yakın renkte pırlantalardır. D-E-F renk skalasında yer alan pırlanta ile tasarlanmış en kaliteli pırlanta takıları Venta Pırlanta ayrıcalığı ile satın alabilirsiniz.

 

Tüm takılar pırlanta konusunda uzman eksperler tarafından seçilen hakiki pırlanta taşlar ile pırlanta ustaları tarafından tasarlanmıştır. GIA renk değerlerinde sertifikalı pırlanta takılarımız garantili ürünlerdir. Her bütçeye uygun takı modellerimiz istediğiniz renk kalitesi ile güvenle sunulur. Venta Pırlanta yılların verdiği tecrübe ve müşteri memnuniyeti odaklı çalışma prensibi ile uygun fiyat ve cazip ödeme seçenekleri ile pırlanta takıları beğeninize sunar. Satın alacağınız pırlanta takıya ait tüm bilgileri uluslararası standartlarda en doğru şekilde sertifikanızda bulabilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.