Pırlanta Kalitesi Nasıl Anlaşılır?

Çok merak edilen konular arasında yer alan ''Pırlanta Kalitesi Nasıl Anlaşılır'' konusu.
10-05-2022
Dakika
Pırlanta Kalitesi Nasıl Anlaşılır?

Pırlanta kalitesi anlamak işin uzmanları tarafından yardım almak gerekmektedir. Fakat birkaç ayrıntıya dikkat ederek pırlantanın kalitesini anlayabilirsiniz. Pırlanta alırken ilk dikkat etmeniz gereken şey taşın sertifikasıdır. Sertifika pırlanta hakkında tüm özelliklerin yazdığı kimlikleridir. Bu nedenle pırlantanın kalitesini anlamak için yapılması gereken en basit yöntem sertifikadır. 

Sertifikası olmayan pırlantalarının gerçek olup olmadıkları bile belli olmayabilir, böyle bir sürprizle karşılaşmamak için dikkat etmeniz gerekmektedir. Pırlantaların kalitesini belirlemede kullanılan 4c özelliklerinin iyi bilinmesi gerekmektedir. 4c sistemi pırlantaların kalitesini belirlemede kullanılan karat, berraklık, renk ve kesim özelliklerinin değerlendirilip pırlantanın hangi grupta yer aldığını belirlemede kullanılan bir sistemdir.

Eşsiz Pırlanta Yüzükleri İnceleyin!

 

Pırlantaların Kalitesini Belirlemede Karat

Karat pırlantaların ağırlıklarının ifade edilmesinde kullanılan sistemdir. 1 karat genel olarak 0.2 gr olarak iade edilir. Bilinen en büyük yanlışlardan biri ise karat arttıkça büyüklüğün artmasıdır. Karat ağırlığın artması ile artan bir terimdir. Karat artması ile fiyatın artması ile doğru orantıda artan bir terim değildir. Fiyatın artması için diğer 4 c özelliklerinin de yüksek kalite ürün olması gerekmektedir. Mücevher sektöründe kullanılan karat çeşidi genel olarak 0.50 karattır. Pırlanta taşların şekil işlemi sırasında ağırlıklarında değişimler meydana gelmektedir. Karat ağırlıkla orantılı olarak değişmektedir. 

 

Pırlantanın Kalitesini Belirlemede Berraklığın Önemi

Pırlantanın kalitesini belirlemede en önemli özellik berraklığıdır. Bir pırlanta ne kadar berrak ve lekesiz ise o kadar kaliteli ve pahalıdır. Lekesiz ve tamamen berrak pırlanta taşlar doğada çok nadir bulunan taşlardır bu nedenle çok değerlilerdir. Pırlanta alınırken mutlaka berraklığı kontrol edilmelidir. Alacağınız pırlanta ürünlerde pırlanta taşın üzerinde gözle görülebilir lekelerin olmaması gerekmektedir. 

Berraklık sınıflandırmasında, gözle görülebilir lekeler en değersiz pırlanta taşın özellikleri arasında yer almaktadır. Bu taşlar çok uygun fiyatlarda satılmaktadırlar ve kalite olarak çok düşük yapıdadırlar. Berraklık sınıflandırılması yapılırken, en lekesiz, biraz lekeli gözle görülmeyecek şekilde lekeli, büyüteçle görülecek kadar lekeli ve en değersiz grup olan gözle görülür şekilde lekeli olarak sıralanır. Lekesiz özelliklerde pırlantalar doğada çok nadir olarak bulundukları için pırlanta ürünlerde kullanılmazlar.

 

Pırlantanın Kalitesini Belirlemede Renk

Pırlantanın kalitesini belirlemede renk skalasından yararlanılmaktadır. Renk pırlantanın değerini anlamada kullanılan 4c özelliklerinde biridir. En değerli olan pırlanta taş rengi ise doğada nadir olarak bulunan saydam renk olan pırlantalardır. Bu pırlantalar saydamdır ve renkleri yoktur. Doğada çok nadir olarak bulundukları için mücevher sektöründe kullanılmazlar. Renk kalitesinde değişim sınıflandırılması yapılırken saydam olan en değerli renk grubunda sarı olan en değersiz renk grubunda sınıflandırılır. Saydam, beyaz, krem, sarı olarak sıralanan renklerden sarı renk en değersiz ve en ucuz fiyata satılan pırlanta taşlardır.

 

Pırlantanın Kalitesini Belirlemede Şekil

Pırlantanın kalitesini belirlemelerde kullanılan kriterlerden biri de şeklidir. Pırlanta taşlar pirinç taneleriyle eş değer boyutlarda olan şekil verilmesi çok zor taşlardır. Pırlanta işçiliğinin bu kadar zor ve pahalı olmasının nedeni çok narin ve hassas yapıda olmalarından kaynaklanmaktadır. Pırlantaya işlem yapılırken çok ince detaylı çizikler atılmaktadır. Aksi takdirde yapılacak en küçük hata pırlantanın değerini kaybetmesine neden olmaktadır. En pahalı şekle sahip pırlantalar en ince işçilik ve en zor işçiliğe sahip olanlardır. Pırlanta ürün alırken kaliteli işçilikler tercih edilmelidir. 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.