Orijinal Tektaş Pırlanta Nasıl Anlaşılır?

Tektaş pırlanta parlaklığı ve zarifliği ile ön plana çıkan mücevherler arasında yer almaktadır.
09-01-2023
Dakika
Orijinal Tektaş Pırlanta Nasıl Anlaşılır?


Tektaş pırlanta parlaklığı ve zarifliği ile ön plana çıkan mücevherler arasında yer almaktadır. Pırlanta elmasın farklı biçimlerde kesilmesiyle elde edilmektedir. Uzun yıllar yer altında kalan elmas  topraktan aldığı mineraller sayesinde doğal bir parlaklığa sahiptir. Pırlantalar ise elmasın sahip olduğu bu parlaklığı yansıtmaktadır. Farklı şekillerde üretilen tektaş modellerinin bir çoğu parlak bir görünüme sahiptir. Fakat bu parlak görünüm zamanla yok olmaktadır. Değerli bir taş olan orjinal pırlanta yıllar geçse de parlaklığı azalmamaktadır. Tektaş tercihi yaparken gerçek elmaslardan üretilen pırlantanın tercih edilmesi uzun yıllar kullanmanıza olanak sağlamaktadır.

Tektaş Pırlanta Özellikleri

Birçok farklı tektaş çeşitleri bulunmaktadır. Genel olarak parlak bir görünüme sahip olan tektaş modellerinin zaman içerisinde ilk gün olan görünümü yok olmaktadır. Orijinal pırlanta tektaş modelleri ise aksine yıllar geçtikçe değer kazanmaktadır. Doğru tektaş seçimi için pırlanta özelliklerine dikkat edilmesi gerekmektedir. Pırlanta tektaş modellerinde bulunması gereken özellikler şu şekildedir; 

Renk: Genellikle pırlantanın renksiz olduğu düşünülmektedir. Fakat elmasın yer altında kalma süresi pırlanta rengini belirlemektedir. Uzun yıllar toprakla temas halinde bulunan elmas pırlantanın daha şeffaf bir renkte olmasını sağlamaktadır. Daha kısa sürede yer altından çıkaran elmasın rengi ise sarı tonlarında olmaktadır. Şeffaf renge sahip olan pırlanta çeşitleri renkli olanlara oranla daha kıymetli olmaktadır.

Berraklık: Pırlanta üzerinde kendine has izler barındırmaktadır. İzlerin az olması pırlantanın daha parlak olmasını sağlamaktadır. Üzerinde iz bulunmayan pırlanta neredeyse hiç yoktur. Bu yüzden az sayıda doğal iz barındıran pırlantalar daha kıymetlidir.

Karat: Pırlantanın ağırlık birimi karattır. 1 karat ağırlığı gramın 1/5’i oranındadır. Karat ağırlığı pırlantanın fiyatını belirleyen en önemli unsurdur.

Kesim: Pırlantalar farklı kesim teknikleri kullanılarak mücevherlerde kullanılmaktadır. İnce bir işçilik gerektiren kesim işleminin detayı ve temizliği çok önemlidir. Kusursuz bir şekilde kesilen pırlantanın ışığı yansıtma oranı daha yüksektir. Genellikle şekli ile karıştırılan kesim aslında farklı konulardır. Pırlanta şekilleri tamamen farklı zevklere uygun olarak tasarlanmaktadır.

Sertifika: Her pırlantanın özellikleri ve kalitesini belirten bir sertifikası bulunması gerekir. Belge halinde satın alınan pırlantaya ek olarak verilen sertifikada pırlantanın ağırlığı, rengi, berraklığı ve kesim şekli gibi bilgileri yer almaktadır.

Sahte Pırlanta Nasıl Anlaşılır?

Tektaş pırlanta özellikleri standart tektaş modellerine göre değişmektedir. Orijinal elmastan üretilen pırlantaların parlaklığı uzun yıllar sürmektedir. Pırlanta tektaşın orijinalliği sahip olduğu sertifika ile anlaşılmaktadır. Fakat herhangi bir durumda sertifikaya ulaşılamaması durumunda basit yöntemlerle pırlantanın orijinalliği kontrol edilebilir. Yapılabilecek pırlanta kontrolleri şu şekildedir;

Su Testi: Tektaş pırlanta yüzük orijinal mi olduğu basit bir su testi ile anlaşılmaktadır. Test için bir bardağa su doldurulmalıdır. Ardından yüzük bardağın içerisine atılmalıdır. Eğer atılan yüzük bardakta dibe çökerse yüzük orijinal pırlantadır. Batmaz ya da bardağın orta kısmında kalırsa yüzük pırlanta değildir. Pırlanta sudan daha yoğun olan bir maddedir. Bu yüzden suda her zaman batması gerekir.

Isı Testi: Pırlantalar yapısı itibariyle en dayanıklı taşlar arasında yer almaktadır. Bu yüzden herhangi bir ısıya maruz kaldıklarında çatlama ya da kırılma gibi durumlar görülmez. Tektaş pırlanta nasıl anlaşılır sorusunun cevabını arıyorsanız çok basit. Pırlantanızı yüksek ısıya maruz bırakıp ardından su dolu bir kaba atarsanız cevabı kolayca bulabilirsiniz. Isınan pırlanta su ile temas ettiğinde çatlamaz. Farklı malzemelerden yapılan tektaş ise kısa süre içerisinde çatlayarak kırılır.

Buğulanma Testi: Orijinal pırlantayı belirlemenin bir diğer kolay yolu ise buğu testidir. Elinize aldığınız pırlantanın üzerine üfleyerek buğulanmasını sağlayın. Taşın üzerinde oluşan buğulanma kısa süre içerisinde dağılıyorsa elinizde pırlanta tutuyorsunuz demektir. Eğer buğulanmanın dağılması birkaç saniye sürüyorsa sahte pırlantanın habercisidir. 

Yazı Testi: Gerçek pırlantalar kesim şekilleri nedeniyle ışığı farklı noktalara yansıtmaktadır. Pırlantanın sahte mi orijinal mi olduğu basit bir yazı testi ile anlaşılabilir. Üzerinde çok sayıda harfin bulunduğu kağıdın üzerinde pırlanta taşı düz olacak şekilde konulur. Taş üzerinden altta kalan yazılar karışık da olsa okunuyorsa taş sahtedir. Işığı dağıtma özelliği olan orijinal pırlantalar ile herhangi bir yazının görülebilme olasılığı yoktur.

Ayar Kontrolü: Tektaş pırlanta modelleri en değerli taşlar kategorisindedir. Bu yüzden beyaz altın, sarı altın ya da platin gibi malzemelerle birlikte tasarlanmaktadır. Pırlanta mücevherlerin üzerinde 18K, 14K, 10K, 770, 900 ve 950 gibi altın ya da platin ayarları bulunmaması halinde sahte pırlanta olarak değerlendirilmelidir.

Pırlanta Testleri Güvenilir mi?

Piyasada bulunan tektaş pırlanta çeşitleri her zaman orijinal olmamaktadır. Fakat basit test yöntemleriyle bu durum anlaşılmaktadır. Pırlantanın orijinalliğinin anlaşıldığı en önemli belge sertifikasıdır. Tüm basit testlerden önce sertifika kontrol edilmelidir. Parlaklık, karat, renk gibi önemli bilgilerin yer alması gereken bu belge her pırlanta mücevhere özel olarak hazırlanmaktadır. Satın almadan önce sertifikayı kontrol etmeniz yeterlidir.

Herhangi bir nedenle sertifikaya ulaşamamanız durumunda ise basit testlerden birkaçını uygulayabilirsiniz. Pırlanta kontrol testleri genellikle doğru sonucu vermektedir.  Fakat komplike tasarımların anlaşılması bazen zor olabilmektedir. Net sonuca varamadığınız durumlarda pırlanta uzmanlarından destek alabilirsiniz. Pırlanta tektaş pırlanta fiyatları standart tektaş yüzüklere oranla yüksek olmaktadır. Uygun fiyatlı pırlanta yüzüklerin orijinalliğini mutlaka kontrol etmelisiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.