İdeal Tektaş Karatları Ne Olmalıdır?

Tektaş yüzüğünüzü seçerken ideal karat ölçülerini bulmak çok önemlidir, tektaş karatları ile ilgili önemli başlıkları bu yazımızda derledik.
24-08-2022
Dakika
İdeal Tektaş Karatları Ne Olmalıdır?
Tektaş Pırlanta yüzük seçerken taşın ideal karat ölçüleri önemlidir. Tektaş pırlanta yüzükler genel olarak 0.10 karattan başlayarak 2,3 karata kadar değişir. Pırlanta yüzüklerde karat seçimi yaparken ilk önce yüzüğü alacak kişinin bütçesi önemlidir, yüzüğü alacak kişi düşük bütçeli bir yüzük alıyorsa 0.10 ve 0.20 düşük bütçeyle kişiler için oldukça uygun tektaş pırlanta karat modelleridir. Eğer daha büyük görünüşlü küçük karatlı yüzük tercih etmek istiyorsanız taşın berraklığını ve rengini düşürerek görüntüsünü büyütme olasılığınız bulunmaktadır. Bu durumda daha büyük görünüşlü daha uygun fiyatlı bir pırlanta yüze sahip olabilirsiniz fakat taşın görüntüsü ve rengi biraz bozulabilir. Bütün bu özellikler göz önünde bulundurulduğunda tektaşın büyük olması yüksek karatlı olduğu anlamına gelmez. Görüntüsü büyük ve karat özelliği düşük pırlanta tektaş modelleri de sıklıkla tercih edilenler arasında yer almaktadır.
Dilediğiniz Tarzda Tektaş Yüzükleri Venta Pırlanta'da Bulabilirsiniz!

Tektaş Pırlanta Karat Ölçüleri ve Özellikleri

Pırlanta seçimi yapmak isteyen kişiler seçimlerde 4C adı verilen kuralı bilmeleri gerekir. Bu kurallar özelliklerin yabancı isimleriyle adlandırılmış olsa da Türkçe olarak şu şekilde ifade edilebilir, Karat ağırlığı, berraklık, renk ve kesim. Karat ağırlığı genellikle taşların ağırlığına göre hesap edilir. 1 gram pırlanta taşa 20 mg olarak hesaplanır. Pırlanta tektaş yapımlarında genel olarak bir karat kullanılan bir büyüklük değildir. Bir karat pırlanta çok pahalı olduğu için genellikle yüksek bütçeli kişiler tarafından tercih edilir.

Pırlanta sektöründe pırlanta tektaş yüzük hazırlanırken genellikle 0.05 dan başlayarak 0.10, 0.25, 0.50, 0.70, 1.00, 1.25, 1.50, 1.75, 2, 3 ve 4 karat olmak üzere gruplandırılan bir sistem kullanılır. Tektaş seçimlerinde asla taşın büyüklüğü ve ağırlığı karıştırılmamalıdır çünkü ağırlık ve büyüklük pırlanta tektaşlarda aynı şeyi ifade etmezler. Aynı ağırlığa sahip iki pırlanta karat tektaşın berraklık renk ve kesimindeki değişiklikler fiyatını değiştirecektir ve aynı olmayacaktır.

Karat Ölçü Fiyatlarına Etki Eden Faktörlerden Berraklık ve Bulanıklık Etkileri

Venta Pırlanta tektaş fiyatlarına etki eden faktörlerin başında berraklık gelmektedir. Berraklık pırlanta için oldukça önemli bir özelliktir pırlantanın soyu diyebileceğimiz kadar önemli olan berraklık pırlantanın doğada bulunduğu ve çıkarıldı yeri ifade etmektedir. Pırlanta taşlarında gruplandırma yapılırken lekesiz olan pırlantalar en üst sırada yer alır lekesiz olan Pırlantalar üzerinde hiçbir leke bulunmaz bu pırlantalar çok nadir olarak çıkarıldığı için fiyatları oldukça pahalıdır. Grupta ikinci sırayı ise çok hafif leke sahip olan pırlanta grubu almaktadır bu lekeler çok küçüktür ve gözle görünmezler genellikle pırlanta ürünlerde kullanılan taşlar arasında yer alır. Üçüncü grupta ise mükemmel kaliteye sahip pırlantalar bulunmaktadır, bu pırlantaların fiyatları diğerlerine göre oldukça düşüktür yine bu pırlantalar mücevher sektöründe sıklıkla kullanılmaktadır. Dördüncü grupta ise lekeleri büyüteç altında görülebilen pırlanta grupları yer almaktadır bu lekeler çıplak gözle görünmesi zor ve büyüteçle görülebilen lekelerdir, fiyatının ucuz olmasından dolayı en çok satılan pırlanta grubunda yer alır. Son grupta yer alan pırlanta çeşitleri ise lekeleri çıplak gözle fark edilebilen parlaklığını yitirmiş pırlanta grupları yer alır. Bu grup olumsuz özelliklerinden dolayı tercih edilmez.

Karat Ölçü Fiyatlarına Etki Eden Faktörlerden Renk Etkileri

Pırlantanın karat özelliklerinde fiyat değişikliğine neden olan faktörlerden diğerleri ise renklerdir. Pırlantalar sınıflandırılırken renk ayrımı yapılır en değerli olan pırlantalar ise renksiz saydam olan pırlantalardır, bu pırlantalar doğada çok nadir olarak çıkarıldığı için çok pahalı fiyatlarda satılır. En değersiz olan pırlanta rengi ise en sarımsı renkli olan en renklilik özelliği bulunan pırlanta gruplarıdır. En kaliteli tektaş karatları, modellerini güvencesi ile alabilirsiniz.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.