GIA ve HRD Sertifikalarının Pırlanta Seçiminde Önemi

Pırlanta sertifikalarının pırlanta seçiminde önemi.
24-08-2022
Dakika
GIA ve HRD Sertifikalarının Pırlanta Seçiminde Önemi

Doğada bulunan her şey, özellikle taşlar birbirlerine benzerlikler gösterse de her biri özel ve tektir. Pırlantada doğada tektir ve diğer taşlara göre de oldukça değerlidir. Doğada tek olması aşkla, beyaz olması saflık ve temizlikle değerli olması da bağlılıkla özdeşleştirilmiştir. Aşk ve sevgiyi temsil etmesi nedeniyle de evlilik yüzüğü olarak tercih edilir. Pırlanta doğada bulunan en sert doğal taşlardan biridir. Değerli oluşu da buradan gelmektedir.

Kaliteli Pırlanta Nasıl Ayırt Edilir?

Özel günlerde hediye takı olarak kullanılan pırlanta taşlı takılar en çok nişan ve evliliklerin simgesi durumuna gelmiştir. Takı olarak pırlanta tercih edilmişse kaçınılmaz olarak kaliteli olması son derece önemlidir. Mücevher piyasasında, çok farklı kalitede pırlanta takılar mevcuttur. Son yıllarda, eskiye oranla çok fazla tercih edilmektedir. Hemen herkesin alım gücüne uygun pırlanta takılar satışa sunulmaktadır. Ancak alınan mücevherin kaliteli olup olmadığını anlamak son derece önemlidir. Pırlanta seçimi yapılırken öncelikle dikkat edilmesi gereken önemli ayrıntılardan biri taşın rengidir. Doğada tek ve özel olması nedeniyle taşlar arasında renk tonu farklılıkları bulunur. Pırlanta taş seçiminde kalite göstergelerinden biri taşın sertliği ve beyazlığıdır. 

Pırlantaların renk kalitesi D’den Z’ye kadara sınıflara ayrılır ve tercih edilmesi gereken kaliteli renk J ve üzeri olanlardır. Kaliteli pırlanta bu renk sınıfı aralığında bulunmaktadır. Bu kategoride bulunan pırlantalar SI olarak adlandırılan parlaklık ve berraklığa sahiptirler. Karat pırlantaların ağırlık ölçüsüdür. Bununla birlikte taşın sertliği, berraklığı rengi ve parlaklığının bir arada bulunması pırlantanın kalite göstergesidir.  Venta Pırlanta plazmatik kesimiyle estetik görsellik açısından kaliteli pırlantanın adresidir. Pırlanta kalitesi, faktörlerinden biri de ışığı yansıtması, parlaklığı ve ışıltısıyla da kendini göstermektedir.

Kaliteli Pırlanta Nereden Alınır?

Pırlanta ucuz bir takı değildir. Pırlanta satın alırken dikkat edilmesi gereken önemli bir konu da güvenilir bir marka olmasıdır. Venta pırlanta, güvenilir bir marka oluşunun yanı sıra garanti sertifikasına sahiptir. Ayrıca mücevher piyasasında uzman ve güvenilir kuyumcuların da olduğu unutulmamalıdır. Günümüz teknolojisi ile internet üzerinden direkt tüketiciye satışların yapılması yakın zamanda pırlanta takıların satışına olanak tanımaktadır. Venta pırlanta internet üzerinden online satışlarda da kaliteli hizmet sunmaktadır. Venta Pırlanta plazmatik kesimiyle estetik görsellik açısından kaliteli pırlantanın adresidir.

Aşamalarla Pırlanta

Pırlanta doğal halinden işlenmiş hale gelene kadar birçok işlemlerden geçmektedir.

Renk; Pırlanta doğal haliyle renksiz ancak çok parlak bir taştır. Doğadan çıkarıldığı hali kalitesinin aşamasını göstermektedir. Bundan dolayı pırlantalar D-Z aralığında kategorilere ayrılır. D en parlak ve en ideal pırlantalardır. Diamond olarak adlandırılır. Z ye doğru gidildikçe parlaklıkları belli ölçüde azalır.

Berrak Görüntü; Pırlantaların üzerinde gözle ayırt edilemeyecek ölçüde lekeler bulunmaktadır. Bu lekelerin azlığı veya çokluğu pırlantanın kalitesinin belirlenmesinde son derece önemlidir. En kaliteli pırlanta üzerinde en az leke bulunanlardır. Lekesiz pırlanta doğada en az bulunan pırlanta olduğundan, nadide pırlanta olarak adlandırılır. Hatta bunlara doğanın parmak izleri de denilmektedir.  Bu pırlantalar son derece berraktır.

Karat; Pırlantalarda karat denilen ölçü kullanılmaktadır. Karat pırlantanın ağırlığını ölçer. 1 karat 100, 50 karat 0,5 ölçüsündedir. Pırlantaların değeri, taşın büyüklüğü ile orantılı değildir. Değeri, D-Z kriter aralıklarıyla belirlenir. Osmanlı döneminde modern ölçüler bulunmadığından, ölçü olarak keçi boynuzu çekirdekleri kullanılırdı. Keçiboynuzu çekirdeklerinin özelliği, çekirdeklerin ağırlığının birbirine eşit olacak kadar yakın olmasıdır. Bu nedenle 1 keçiboynuzu çekirdeği 1 karatlık pırlantaya eşit olarak ölçülürdü.

Pırlantanın Gerçek ya da Sahte Olduğu Nasıl anlaşılır?

Piyasada pırlantaya çok yakın taşlar bulunmaktadır. Böyle durumda gerçeğini sahtesinden ayırmak oldukça güçleşebilir. İşte bu noktada marka, garanti ve sertifika devreye girmektedir. Satın alınan pırlanta takının mutlaka sertifikası istenmelidir. 

Pırlanta sertifikaları uluslararası GIA sertifikalı pırlanta yüzük ve HRD sertifikalı pırlanta yüzük kimlik numarası barındırır. Bu kimlik numarası ile taşın sahte olup olmadığı rahatlıkla sorgulatılabilir. 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.