Pırlanta Nasıl Oluşur? Nasıl Çıkarılır?

Pırlanta nasıl oluşur ve nasıl çıkartılır konusunu ele aldık.
10-03-2022
Dakika
Pırlanta Nasıl Oluşur? Nasıl Çıkarılır?

Pırlanta, çok değerli bir maden olan elmasın kesilip parlatılması sonucu elde edilen bir taştır. Elmas çıkartılması çok zor olan ve çok nadir bulunan bir madendir. Elmas yerkürenin 150 km. altında dünya çekirdeğine yakın noktalarda karbon atomlarının yüksek sıcaklıklarda ve yüksek bir basınç ile sıkışması sonucu oluşur. Volkanik hareketlerin yoğun olduğu alanlarda oluşarak yine volkanik hareketlilik ile yeryüzüne çıkar. Volkanik dağ kraterlerinde ve lavların oluşturduğu nehir yataklarında bulunur. 

Elmasın oluşumu milyarlarca yıl öncesine dayanıyor. Dinozorlar devrinden bile önce oluşmuş olan elmas madenine rastlanmıştır. Elmas dünyanın en sert madenidir. Bu özelliği ile tüm madenleri kesebilme ayrıcalığı vardır. Karbon elementinden oluşan elmas 3547 santigrat derecede eriyen özelliktedir. İlk olarak elmas M.Ö. 500 yıllarında Hindistan’da bulunmuştur. Orta çağ Avrupa’sında değeri anlaşılarak takılarda kullanılmaya başlanmıştır. Ziynet eşyası ve endüstriyel alanda kullanılan elmasın kesilip işlenmesi ile pırlanta oluşur. Pırlantanın oluşumu bu değerli maden elmasın tüm özelliklerini taşıyan değerdedir. 

Birbirinden Eşsiz Pırlanta Yüzükleri İnceleyin!

 

Pırlanta Nasıl Oluşur?

Yerin kilometrelerce altında karbon elementinin yüksek ısı ve basınç ile sıkışması sonucu oluşan elmas madeninin işlenmesi sonucu pırlanta oluşur. Nadir bulunan değerli bir maden olan elmas yatağından çıkarıldıktan sonra öncelikle yabancı cisim ve minerallerden ayrıştırılır. Daha sonra elmastan pırlanta üretilebilecek özellikte kısımlar ayrıştırılarak kesilir. Bu kesme işlemi çok dikkat isteyen oldukça hassas bir işlemdir. Bu nedenle pırlanta uzmanı ustalar tarafından gerçekleştirilir. 

 

Elmas çok sert bir maden olduğundan elması yalnızca elmas keser. Bu nedenle kesme işleminde kullanılacak testerenin ucuna elmas tozu ve yağdan oluşan özel bir karışım sürülerek işlem gerçekleştirilir. Kesme esnasında yapılacak en küçük bir hata büyük kayıplara sebep olacağından pırlanta oluşturulurken çok dikkatle çalışılır. Kesme sonrası elde edilen pırlanta temizlenip pürüzlerinden arındırılarak asit içerisine yatırılır. Asitte yeterli süre bekletilen pırlanta takı yapımında kullanım için hazırlanmış olur. Pırlantanın oluşumu çok ince bir iştir. Büyük hassasiyet gerektiren ve özenle yapılan işlemler sonunda pırlanta oluşur. 

Pırlanta Nasıl Çıkarılır? 

Pırlantanın ana maddesi olan elmas büyük uğraşlar sonucunda toprak altından çıkartılır. Elmasın toprak altında dağınık olduğu yerler olduğu gibi cevher kayaları şeklinde bulunur. Çıkarılan balçıklı kumlu cevher birçok işlemden geçirilir. Yoğun bir sıvıda yüzdürülür ve ağır minerallerin dibe çökmesi sağlanır. Sonra aşağı yukarı titreşimlerle elekten geçirilerek elmasın açığa çıkmasına çalışılır.  Pırlanta nasıl çıkarılır sorusunun yanıtı oldukça zahmetli uğraşlar sonucu çıkarılır şeklinde cevaplanır. Volkanik hareketliliğin olduğu bölgelerde volkanik patlama sonrası oluşan lav nehirlerinin kıyısında toprak altından çıkarılan elmas, madenciliğin gelişmesi ile okyanuslardan ve buzulların diplerinden çıkarılmaya başlanmıştır. Günümüzde büyük çukur olarak adlandırılan Kimberley madeni yoğun olarak elmas çıkartılan yerdir. Yıllık yaklaşık 200 ton ham elmas çıkarılmaktadır. Ham elmas kesim esnasında ağırlık kaybettiğinden çıkarılan elmasın %19’u mücevher sektöründe kullanılabilmektedir.  

 

Çok zorlu bir yolculuk ile mücevher sektörüne ulaşan pırlanta, pırlanta ustaları tarafından hassas işlemler ile takı haline getirilir. Çok değerli bir taş olan pırlanta takıları Venta Pırlanta ayrıcalığı ile bulabilirsiniz. Venta Pırlanta eksperleri hakiki pırlanta taşları seçerek alır. Alınan pırlanta taşlar pırlanta alanında uzman ustalar tarafından titizlikle işlenerek birbirinden güzel takılarda kullanılır. Venta Pırlanta yılların verdiği tecrübe ve müşteri memnuniyeti odaklı çalışma prensibi ile en güzel pırlanta takı modellerini beğeninize sunar. Tüm pırlanta takıları sertifikalı ve garantili takılardır. Beğendiğiniz hakiki pırlanta takılara Venta Pırlanta farkıyla sahip olabilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.